Pazartesi, Mart 05, 2007

Sebze Graten



Malzemeler
2 orta boy patates
1 adet havuç
8-10 dal brokoli
8-10 adet brüksel lahanası

Beşamel Sos için
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı süt (soğuk)
1 çay bardağı krema
1 yumurta sarısı
1 su bardağı kaşar rendesi
Tuz (veya yerine sebze tuzu) , karabiber, muscat (Mini hindistan cevizi)

Yapılışı
Sebzeleri iri iri doğrayıp hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Bunun için kaynar suya önce patates ve havuçları, 3-5 dakika sonra bürüksel lahanalarını, 1-2 dakika sonra da brokoliyi ilave edip bir kaç taşım kaynattıktan sonra altını kapatın ve hemen süzdürün.

Teflon tavada ya da kaserolde tereyağı eritin. Unu ilave ederek tahta bir kaşıkla yağı una yedirene kadar karıştırarak kavurun. Unun yanmamasına dikkat edin. Daha sonra kaşık yerine bir tel çırpıcı alarak, soğuk sütü azar azar un ve yağ karışımına yedirerek ilave edin. Koyu boza kıvamında bir karışımınız olmalı. Buna göre süt miktarını artırıp eksiltebilirsiniz.
Beşamel sosunuz hazır olduğunda ocağın altını kapatın. 1 çay bardağı kremayı ve kaşar rendesinin yarısından biraz daha azını sosa ilave edin. Karıştırın. Tuzunu (ben bir miktar da Vegeta marka sebze tuzu veya 1 adet tavuk suyu bulyon ilave ediyorum), karabiberini ve yarım çay kaşığı kadar muscat rendesini ilave edin. Biraz ılınana kadar bekleyin. Bu arada kabuk tutmaması için ara ara karıştırın. Ilındığında yumurta sarısını ilave edin. Karışımı fırın kabına aldığınız haşlanmış sebzelerin üzerine dökün. Kalan kaşar rendesini en üste serpip 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Servisten önce 15 dakika dinlendirin.
Afiyet olsun.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home