Pazartesi, Temmuz 10, 2006

Kabak ve Kırmız Biber Dolması

Geçen hafta pazardan aldığım top kabakları (Papatya Girit'te böyle kabaklar olmadığını bildirdikten sonra artık Girit Kabağı yerine "top kabak" ismini kullanıyorum) ile güzel bir dolma yaptım. Dolapta kalan 2-3 adet kırmızı dolmalık biberi de kalan içle doldurup kabaklar ile birlikte pişirdim. Hazırladığım dolma içini tam malzemeleri ile veriyorum. Ancak yaklaşık yarıya yakın bir kısmı arttı. Ben de bir dahaki dolmalarımda hazır kullanmak üzere deep freeze'e kaldırdım. Siz isterseniz bu dolma içini kullanacağınız kabak/biber miktarını artırarak da değerlendirebilirsiniz.

Malzemeler
4 adet top kabak / 3-4 adet kırmızı biber
yarım demet maydonoz
1 demet dereotu
2 adet irice soğan
yarım bardaktan biraz fazla pirinç
2 adet iri domates (rende için) 1 adet domates (dilimlemek için)
250-300 gr dana kıyma
tuz, karabiber,
1 çorba kaşığı salça & 1,5 bardak su
İsteğe bağlı: 2 çorba kaşığı tereyağ ve 1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı
Kabakların tepesini şapka gibi kesin ve içlerini oyun. Ben kabakların dış kısımlarını Hatice'den fikir alarak limon kabuğu doğrayıcısı ile çizdim. Siz isterseniz patates soyacağının tırtıklı kısmı ile hafifçe kazıyabilirsiniz.
Kırmızı dolmalık biberlerin çekirdeklerini çıkartın.
Soğanı rendeleyin ya da mutfak robotunda iyice doğrayın. Domatesi de aynı şekilde rendeleyin. Pirinci ılık suyla iyice yıkayın. Ayıklanmış ve yıkanmış dereotu ve maydonozu ince ince kıyın.
Tüm malzemeyi tuz ve karabiber ilavesiyle karıştırın. Hazırladığınız kabak ve biberleri bu içle doldurun. Üstlerine 1'er dilim domates, kabaklara ayrıca kestiğiniz şapkalarını koyun ve tencereye dizin.
1,5 bardak suda salçayı ezerek dolmaların üzerine dökün ve önce kaynayana kadar orta ateşte daha sonra hafif ateşte pişirin.
İsterseniz biir cezvede tereyağını köpüğü gidene kadar kızdırıp nane ilave ederek hazırlayacağınız sosu dolmaların üzerine gezdirerek nefis bir lezzet elde edebilirsiniz. Afiyet olsun...

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home